AROSS Kalender

Klik hier voor de volledige (roei) kalender
AROSS Clubhuis
Ossestraat 13/15 (geenpostadres!)
5367 NE MACHAREN
Tel: 0412-644487

De website is op:
30-sep-17
gewijzigd

Reactie of opmerkingen, stuur een bericht naar:

13e Army Regatta- KMA & CR&ZV Dudok van Heel 16 september 2017

“Jongens, niet vergeten je paspoort mee te nemen, we roeien op militair terrein”, roept John Buters de dag voor de wedstrijd. Inderdaad, bij aankomst aan de poort van de Koninklijke Militaire Academie in Breda checkt een vriendelijke militair onze identiteitspapieren. “Veel succes met de wedstrijd” wenst hij ons. Op het terrein heerst, ondanks onze betrekkelijk late aankomst, nog een serene rust – heel anders dan bijvoorbeeld de Spaarnerace. We kunnen de auto’s makkelijk kwijt, meer dan genoeg plaats om de boot op te riggeren. Kleedkamers, wedstrijdleiding en vlot, het zit allemaal vlak bij elkaar.We bevinden ons op het binnenterrein van het KMA eiland, hartje Breda. John, Paul, Erik, Jan en Peter gaan vandaag de 13e Army Regatta roeien in de Mark op de Mark. Extra leuk natuurlijk. Wat ook leuk is: Ingrid en Trude zijn mee om ons te supporteren – we zullen het nodig hebben. Het is met
6 ᵒC ’s ochtends niet echt warm. Weer voor de lange tricots en dat in de zomer. Maar we mogen verder absoluut niet klagen, want het is droog en dat is al heel wat omdat buienradar grote rode vlekken laat zien.


“Vlot open vanaf 09:30”. Opnieuw geen stress te zien, niks. Het is heerlijk rustig aan het vlot. We leggen de Mark in het water bij de twee karakteristieke houten bootloodsen van Dudok die iedere inwoner van Breda kent en roeien rustig in noordelijke richting de 5km op naar de startlijn. John fungeert die dag als stuur en coach. Hij heeft de afgelopen 8 weken zijn vrije tijd opgeofferd om ons fysiek en mentaal te harden voor deze wedstrijd.


De organisatie loopt soepel – laat dat maar aan het leger over. De wedstrijd is als officiële stremming voor de rivier de Mark aangemeld en in alle zij- en havenarmen liggen rubberboten met militairen klaar om die situatie te handhaven. Alleen: waar zijn de andere deelnemers ? Dat blijkt zo te zitten: na ca. 4 km oproeien passeren we het clubhuis van die andere vereniging – de Roeivereniging Breda. Een thuiswedstrijd voor ze, dus goed vertegenwoordigd aanwezig. Die gaan natuurlijk niet eerst naar de KMA roeien en vervolgens weer terug richting start. Ze hoeven vanaf hun vlot maar 500 meter op te roeien en liggen ons op te wachten.


Een klein militair bootje legt ons in visgraatformatie klaar voor de start, oneven nummers bakboord wal, even nummers stuurboord wal. De startboot vaart in de corridor ertussen en dan bevinden we ons “under starter’s orders”. Gestart wordt om de 15 seconden in een achtervolgingsrace. John vraagt om concentratie, we horen ons startnummer 009 en weg zijn we. 100 meter voorstart en dan vol gas over de startlijn. Ons doel: < 19”. Het gaat goed, de Mark loopt bij slagtempo 24 als een stoomtrein en we kunnen de 8-en, die voor ons gestart zijn, behoorlijk bijhouden. Alleen een H4* (ook dubbel 4 met stuur) van de Rozendaalse komt na een kilometer oplopen en gaat ons voorbij. Mogelijk dat een leeftijdsverschil van 135 jaar hier een rol speelt.
Na 750 meter horen we supporterslawaai. Die stemmen kennen we… Ingrid en Trude zijn door KMA-cadetten naar de Roeivereniging Breda gebracht en staan ons aan te moedigen vanaf het balkon. Dat is nog eens leuk!


Het tempo weten we bijna 4 km vast te houden. Daarna gaan onrustiger roeiwater en de vermoeidheid een rol spelen en begint het iets rommeliger te worden. Het kost moeite om onder wedstrijddruk het slagtempo in de laatste 500 meter niet te laten oplopen. Maar dan is daar de finish en we gaan over de lijn in 19:39. Het doel is daarmee niet helemaal gehaald. Terwijl de ergometertrainingen werden afgewerkt dicht tegen de 2”/500 meter blijkt hier, met zuidenwind tegen, 14 km/h voorlopig het maximum. We komen over de streep zonder over nog veel reserves te beschikken. Dat is een goed teken en meer zit er dit keer gewoon niet in. Wel heerlijk geroeid en door puntencorrectie blijken we de Rozendaalse toch ruim voor te blijven in het klassement.


De Mark afgeriggerd en opgeladen. Tijd voor een broodje kroket en koffie die per pollepel uit Defensie thermossen wordt geserveerd.

We zitten in de groene tenten die voor de gelegenheid zijn neergezet maar het is toch echt wel fris vandaag. Peter geeft aan graag het KMA terrein te willen verkennen, vooral het kasteel (van Breda) omdat daar een deel van zijn roots ligt. Tot zijn vreugde besluit de rest mee te wandelen over het mooie terrein. Het kasteel is open en dat nodigt uit tot een verkenning. Het geheel ademt 200 jaar militaire historie en meer dan dat. Er hangen schilderijen in statige gangen en zalen. Wandkleden die herinneren aan de Vrede van Breda die hier getekend is na de 2e Engelse Oorlog. Nieuw Amsterdam (het huidige New York) werd er ingeruild en Suriname kwam er voor terug. Willem van Oranje woonde hier met Anna van Egmond en met Anna van Saksen etc. Dit voegt iets extra's toe aan een op zichzelf al mooie dag.
Uiteindelijk worden we 43e in een veld van pakweg 60 boten. Voor een gelegenheidscombinatie die een aantal weken met elkaar is opgetrokken een acceptabel resultaat. Er is serieus geoefend maar ook gewoon lekker met elkaar geroeid en daaraan plezier beleefd. Wel is duidelijk dat als je niet minimaal 3x in de week traint je op dit soort wedstrijden het nakijken hebt.
De Army Regatta is een leuke en goed georganiseerde wedstrijd. We mogen niet klagen dit jaar: na de prachtige Zwolse Vechtregatta is dit opnieuw een fijne ervaring. Een aanrader voor iedereen die graag wedstrijden roeit.


  Geplaatst op 29 september 2017 Terug naar de hoofdpagina

 

 
Roei kalender