AROSS Kalender

Klik hier voor de volledige (roei) kalender
AROSS Clubhuis
Ossestraat 13/15 (geenpostadres!)
5367 NE MACHAREN
Tel: 0412-644487

De website is op:
24-jul-17
gewijzigd

Reactie of opmerkingen, stuur een bericht naar:

Elfstedentocht 2017, dertiende kruisje voor Aross

De bekendste Elfstedentocht is al meer dan 20 jaar niet meer gehouden, maar voor de roeiers van Nederland en ver daarbuiten was het afgelopen hemelvaartweekend weer een feest: de 34e editie van de Elfstedenmarathon voor roeiploegen vond plaats in tropische omstandigheden. Dezelfde steden, hetzelfde water, vergelijkbare beleving bij de deelnemers, stempelen, EHBO, een kruisje aan het eind, en een herinnering voor jaren.
Ook bij de Algemene Roeivereniging OSS woedde de elfstedenkoorts alweer maanden, inventarisaties werden gemaakt wie wilde meeroeien, wie ondersteuning, logistiek, fouragering etcetera ging verzorgen dit jaar. Vanuit Bernheze deden mee: Arnold van den Brink, roeiend sinds vier jaar, eerste deelname, Ad Smits, roeiend sinds mensenheugenis, al meer dan 10 Elfstedenkruisjes in bezit en Mary van Egmond die ongemerkt harder kan roeien dan vele mannen. Op het laatste moment viel Hans van Uden, voorzitter van AROSS nog uit met een hamstringblessure, maar gelukkig had de reserveroeier Dick Leinweber al meegetraind en kon hij probleemloos mee.
De tocht duurt 24 uur, begint op vrijdagavond 20.00 in het oude centrum van Leeuwarden, en eindigt precies 24 uur later bij de Roevereniging Wetterwille in dezelfde plaats. De boot (een zogenaamde C2 met stuur) moest al om 14 uur raceklaar liggen bij Wetterwille, dus de ombouw was voorbereid en werd in de brandende zon met heel veel goede zin uitgevoerd, terwijl op camping de Kleine Wielen de uitvalsbasis voor AROSS opgebouwd werd. Het zenuwcentrum draaide uiteraard om de caravan van Arnold van de Wetering en zijn vrouw, die niet alleen partytent en koffieplaats onderhielden, maar ook alles wat de afgelopen 14 jaar aan tips verzameld waren, aan alle roeiers en begeleiders doorgaven op een zeer ontspannen manier.
Carlijn Crooijmans en Ingeborg van Eijk legden de laatste hand aan een viergangen feestmaal vooraf, met quiches, salade, stokbrood en linzensoep als voorgerecht, pasta als hoofdgerecht en yoghurt met nootjes als toetje. Alles perfect afgestemd op een optimale roeiprestatie, en nog heerlijk van smaak bovendien. Na afronden van de gemeenschappelijke maaltijd met de afwas kon de boot naar de start geroeid worden, en gingen alle vier de roeiploegen met hun eigen chauffeur naar het centrum toe om de boot weg te schreeuwen. De temperatuur was ondertussen al gedaald tot een aangename 25 graden, meer dan honderd boten uit Nederland, Belgie, Duitsland en Oostenrijk lagen op het smalle water boord aan boord te wachten op de start, met tussenpozen van 15 seconden.
Stijf van de adrenaline ging team 1 (Anita van Zutphen, Cor Schonenberg en Willem-Jan de Wijs) van start, en door Leeuwarden werden ze zowel aangemoedigd vanaf de kant door iedereen die maar aan het water woont, als vele malen ingehaald door teams met sterkere roeiers, betere roeiers of fanatiekere roeiers. Uiteraard gaat deze wedstrijd vooral om samen de prestatie te leveren als een team, maar AROSS roeiers zijn niet helemaal ongevoelig voor de competitie. Na 12 km was team een dus ook behoorlijk leeggeroeid bij de wissel in Birdaard, en nam team 2 (Ingeborg van Eijk, Mary van Egmond en Ad Smits) het over naar Dokkum. Bij de wissel bleek het grote belang van de begeleidende mensen: met z’n tweeen werd de boot vastgehouden, de roeiers die uit de boot kwamen werden gelijk vertroetelt met warme dekens en in een geval een badjes, drinken en een arm als de benen niet meer wilden. Paul, Hans, Ellen, John en Jan: jullie zorgden voor alles om het roeien heen, en daarbij ook voor de ontspanning bij de roeiers.
In Dokkum werd het al donker, en de wissel was alweer prima, alle boten hadden uiteraard voor en achter een wit lampje, sommige teams nog wat extra gekleurde lichtjes, het was een feestelijk gezicht voor iedereen langs de kant. In de boot werd goed gestuurd, en was er voornamelijk aandacht voor de positie van de boot voor en achter ons, naast de fantastische sterrenhemel. Weer terug in Birdaard kwam opnieuw team 2 in de boot voor de eerste donkere etappe richting Bartlehiem, de afslag werd prima gevonden, Ingeborg vertelde dat op een of andere manier alle bruggen en opstakels verlicht werden vlak voordat ze eronderdoor moest. Misschien heeft het met hemelvaart te maken, feit was dat ook de nacht geen problemen veroorzaakte. Team 3 (Arnold van den Brink, Dick Leinweber en Ad Smits) kon in Leeuwarden het stokje overnemen en samen met team 4 (Arnold van den Wetering, Ingrid de Haas en Carlijn Crooijmans) de hele nacht doorroeien met weinig wind, van Weidum naar Dearsum via Sneek naar Woudsend, door naar Sloten en Balk. Vanuit Balk werd Paul gebeld over de verwachte aankomsttijd in Galamadammen, waar team 1 weer in de boot moest zijn. Team 4 had als een bezetene doorgeroeid, en het was iets verder rijden vanaf de camping, dus zou het krap worden of we wel op tijd zouden zijn. Voor de geoliede AROSS machine was dat geen probleem: Team 3 zou ook bij Galamadammen wachten om in een noodgeval deze beurt over te nemen. Zoals altijd als de voorbereiding goed is, was deze voorzorgsmaatregel niet nodig, en was er nog ruim tijd om de reddingsvesten aan te trekken voor de wissel. De temperatuur was alweer opgelopen tot boven de 25 graden, waardoor het beetje zijwind niet onwelkom was, maar over groter water wel tot lastige golven leidde. Team 1 en 2 roeiden afwisselend van Galamadammen naar Stavoren, dan naar Nijefurd, Workum, Bolsward, Arum en Harlingen. Onderweg werden netjes alle stempels gehaald, bijna alle boten ontweken, en soms ook nog ingehaald. Bij elke wisselplaats was wel even tijd voor een praatje met bekende of onbekendere andere deelnemende ploegen. In Arum was de ontlading voor team 1 groot, niet alleen vanwege het volbrengen van de tocht, maar ook vanwege het inhalen van team 82, waar we uren daarvoor meerdere malen wat minder aangenaam door verrast waren. Team 2 haalde in zijn laatste etappe ook nog een toptijd om ook zijn deelname in stijl af te sluiten. Daarna waren team 3 en 4 weer aan de beurt, die ’s morgens nauwelijks hadden kunnen slapen vanwege de warmte, en ook nu weer de heetste kilometers met tegenwind moesten afleggen. Op ervaring en souplesse ging het ook hier weer in prima tijden naar Franeker, Berlicum, Deinum en uiteindelijk naar de finish in Leeuwarden. Hier kwam iedereen weer bij elkaar voor een daverend eind van de tocht, alle stoeltjes waren in de schaduw gezet, bier vloeide rijkelijk, behalve voor de BOBs, en de officiële taart en de kruisjes werden uitgereikt.
Omdat de omstandigheden zo uitzonderlijk mooi waren, genoten we buiten bij de roeivereniging nog van een fijne maaltijd. De sfeer van alle roeiers die moe en voldaan rondliepen, de boten die weer transport klaar werden gemaakt, en de deelnemers die nog precies op tijd binnenkwamen was buitengewoon speciaal. De hele tocht is vlekkeloos verlopen, iedereen heeft fijn geroeid en zijn of haar grenzen getest, verlegd of bevestigd. Naast het roeien zijn er uiteraard gesprekken gevoerd die alle deelnemers ook persoonlijk een stuk dichter bij elkaar hebben gebracht. Al met al een heel mooie ervaring voor AROSS en alle betrokken deelnemers.
Voor iedereen die zeker nog een Elfstedenkruisje in zijn bezit wil krijgen: ga roeien, train hard, bereid je voor op afzien en wat blaren, en geniet met volle teugen van een volgende editie van deze tocht der tochten.
Tot volgend jaar! 

 

.

 

 


  Geplaatst op 24 juli 2017 Terug naar de hoofdpagina

 
Roei kalender