Marathon Kalender

Klik hier voor de volledige marathon kalender
AROSS Clubhuis
Ossestraat 13/15 (geenpostadres!)
5367 NE MACHAREN
Tel: 0412-644487

De website is op:
27-dec-17
gewijzigd

Reactie of opmerkingen, stuur een bericht naar:

Marathonroeien

Wat is dat?
Waarom doe je dat?
Wie doen het?

Wat is marathonroeien? Marathonroeien zijn prestatietochten. Dit zijn tochten in alle delen van Nederland over minstens 50 km, die in een redelijke tijd moeten worden afgelegd. Van april tot oktober worden deze tochten  georganiseerd door diverse verenigingen en op zeer verschillende wateren. In 2016 staan er 21 op het programma, enkele daarvan kunnen als wedstrijd gevaren worden. Voor het merendeel van de deelnemers is echter volbrengen van de tocht het beoogde doel. Er wordt over het algemeen in C-materiaal of wherries geroeid, vanwege de kans op ruw water tijdens (delen van) de tochten.

Waarom doe je dit? Waarom zit je je uren lang moe te maken op dat keiharde bankje met blaren op je handen, overgeleverd aan de elementen? Omdat je wilt werken met je ploeggenoten, samen de tocht uitvaren, jezelf wilt bewijzen dat je het kunt. Maar bovenal omdat je wilt genieten van al die prachtige wateren die wij in Nederland hebben en daarop een hele dag lang wilt roeien. De fanatiekelingen strijden ook nog eens om de wisselbeker, de zogenaamde Lauwerkrans, voor de roeier die het grootste aantal kilometers heeft afgelegd per seizoen. AROSS heeft in 2007 voor het eerst in haar geschiedenis met drie roeiers tegelijkertijd deze lauwerkrans behaald. In 2010 heeft Kees van Hengel solo de lauwerkrans gewonnen met 19 marathontochten en 1.160 km roeien. In 2015 was het Cor Schonenberg die voor de 2e keer, met 21 tochten en 1343 km de lauwerkrans binnenhaalde.

Wie doen het? Dat zijn roei-enthousiastelingen met voldoende conditie, techniek en stuurervaring. Veelal zijn het roeiers in “hun tweede jeugd”, die niet meer zo passen in de jongere wedstrijdploegen, maar die toch meer willen presteren dan alleen maar roeien naar de Maas en terug. Natuurlijk kom je ook jonge fanatieke marathon roeiers tegen, hun aantal neemt toe! De Elfstedentocht (200 km), die als estafette gevaren wordt, is in dit verband wel een uitzonderlijke tocht, zo ook de 100 km lange Ringvaart Regatta, die meest gevaren wordt door (studenten)wedstrijdroeiers. Landelijk is de belangstelling groeiend, zo ook bij AROSS.

Belangstelling in 2018? Begin dan in de winter al met trainen op conditie, techniek en kweek eelt op je handen! Informatie kun je inwinnen bij Ad Smits, 06-50628948, e-mail:

Zie ook:

- Kees van Hengel wint Lauwerkrans marathonroeien
- KNRB Lauwerkrans marathonroeien 2015 voor Cor Schonenberg.

  Bijgewerkt op 19 april 2016 Terug naar de hoofdpagina

Weersverwachting
ArOss
Weeronline.nl - Meer weer in Ossweeronline.nl Altijd jouw weer

Rowing world