AROSS Kalender

Klik hier voor de volledig (roei) kalender
AROSS Clubhuis
Ossestraat 13/15 (geenpostadres!)
5367 NE MACHAREN
Tel: 0412-644487

De website is op:
27-dec-17
gewijzigd

Reactie of opmerkingen, stuur een bericht naar:

Roeien en veiligheid

Aandacht voor persoonlijke veiligheid staat hoog in het vaandel bij AROSS.  Ondanks alle inspanningen om roeiers goed op te leiden zijn incidenten nooit helemaal te voorkomen. En.... leert de ervaring, voorkomen gebeurt vooral als je als individuele roeier alert bent en blijft op de risico’s van de situatie waar je op dat moment in bent!

Driemaal is scheepsrecht.

Om elke individuele roeier bewust te maken van veiligheid, zonder dit nu te overdrijven natuurlijk, hebben we de risico’s onderverdeeld in 3 categorieën:

  1. Zien en gezien worden.
  2. Vinden en gevonden worden.
  3. Houding en gedrag

1. Zien en gezien worden.
AROSS ligt aan een druk bevaren kanaal. Binnenvaartschippers zien ons nauwelijks. Er is een enorme ‘ dode hoek’ vanuit de stuurhut. Daarom: houd afstand en volg de vaarregels nauwgezet. Om toch zoveel als mogelijk (op afstand weliswaar) zichtbaar te zijn dragen de boeg en de stuurman een geel hesje. Zorg ervoor dat zo’n signaalvestje tot je persoonlijke uitrusting behoort. Je kunt deze via AROSS aanschaffen.

2. Vinden en gevonden worden.
Al snel verdwijn je uit zicht van AROSS als je met de boot in een zij-arm invaart of de sluis passeert. Zonder communicatiemiddel, is gebleken, duurt het erg lang om in geval van een incident hulp te organiseren. Daarom nemen we als we verder roeien dan de sluis een mobiel mee aan boord. Daartoe zijn waterdichte tasjes of tonnetjes ( afhankelijk van de opbergmogelijkheden van het type boot ) beschikbaar. Voor roeien op de Maas geldt: veiligheidstonnetje meenemen. Daarin zitten kaarten voor de plaatsbepaling, instructies wat te doen bij onderkoeling ( zie hierna ) en telefoonnummers zodat je bij een incident hulp kunt organiseren. Een reminder: als je vertrekt met je ploeg vanuit AROSS schrijft de ‘stuur’ de boot in in het botenregister. Registreer daarin ook het nummer van de mobiele telefoon die aan boord is.

3. Onderkoeling als aandachtspunt.
Veel mensen onderschatten het effect van water op je lichaamstemperatuur. De meeste van ons liggen alleen in de zomer aan de waterkant wat het beeld dat we hebben van onderkoeling flatteert. Roeien doen we oon in de winter en het voorjaar bij lage watertemperaturen. De KNRM geeft op haar site het volgende aan over overlevingskansen in water: “Er is geen enkele wetmatigheid wat betreft de overlevingskansen in water. Onderstaande tabel is een zeer ruwe schatting. De werkelijke tijd hangt af van veel factoren zoals lichaamsbouw, hoeveelheid onderhuids vet, gebruik van alcohol of medicijnen, kleding, geslacht, windsnelheid, lichamelijke en geestelijke conditie.”

Tabel: overlevingstijd bij te water geraken in wetsuit, gekleed of in zwemkleding.

Watertemperatuur
(graden celcius)
wetsuit gekleed zwemkleding
0 15 minuten 9 minuten 2 minuten
5 3 uur 1 uur 30 minuten
10 9 uur 3 uur 1 uur
15 12 uur 5 uur 2 uur
20 15 uur 8 uur 4 uur

Bovenstaande tabel laat zien dat die iemand die bij een watertemperatuur van 5 graden Celcius gekleed in het water valt, een overlevingstijd heeft van 1 uur; in badkleding een half uur. Bij een watertemperatuur van 10 graden Celcius is dit resp. 3 uur en 1 uur. Bovenstaande tabel van de KNRM is gebaseerd op “stilliggen en jezelf zo klein mogelijk maken”, dus ruim binnen de aangegeven tijd moet je op de kant staan. Roeikleding zit waarschijnlijk ergens tussen “zwemkleding” en “gekleed” in.

  Geplaatst op 9 januari 2010 Terug naar de hoofdpagina

Weersverwachting
ArOss
Weeronline.nl - Meer weer in Ossweeronline.nl Altijd jouw weer

Rowing world