Wat is dat?
Waarom doe je dat?
Wie doen het?
Marathonroeien zijn prestatietochten en dit zijn tochten in alle delen van Nederland over minstens 50 km, die in een redelijke tijd moeten worden afgelegd. Van april tot oktober worden deze tochten georganiseerd door diverse verenigingen en op zeer verschillende wateren. Gemiddeld staan er 23 op de kalender. Voor iedereen is het volbrengen van de tocht het beoogde doel. De tochten worden geroeid als prestatietocht of als wedstrijdtocht. Bij dit laatste gaat om de snelste tijd, in diverse klasses.
Er wordt over het algemeen in C-materiaal of wherries geroeid, vanwege het wisselen van stuur op het water tijdens de tocht.
Waarom doe je dit? Waarom zit je je urenlang moe te maken op dat keiharde bankje met blaren op je handen, overgeleverd aan de elementen? Omdat je wilt werken met je ploeggenoten, samen de tocht uitvaren, jezelf wilt bewijzen dat je het kunt. Maar bovenal omdat je wilt genieten van al die prachtige wateren die wij in Nederland hebben en daarop een hele dag lang wilt roeien. Het zijn mooie tochten, met een goede organisatie, en je komt in contact met leden van andere verenigingen, die marathonroeien ook leuk en uitdagend vinden. Het mooie is ook het roeien op andere vaarten, riviertjes en plassen, niet alleen de Maas en de Gouden Ham in Oss. Onderweg is het gezellig samen met andere clubs, en tijdens korte pauzes voor een break met koffie en/of gebak. Of wachtend in een sluis.
De fanatiekelingen strijden ook nog eens om de wisselbeker, de zogenaamde Lauwerkrans. Dit is voor de roeier die de meeste marathons gedaan heeft en de het grootste aantal kilometers heeft afgelegd per seizoen.
Wie doen het? Dat zijn roei-enthousiastelingen met voldoende conditie, techniek en stuurervaring. Veelal zijn het roeiers in “hun tweede jeugd”, die niet meer zo passen in de jongere wedstrijdploegen, maar die toch meer willen presteren dan alleen maar roeien naar de Maas en terug. Natuurlijk kom je ook jonge fanatieke marathon roeiers tegen, hun aantal neemt toe! De Elfstedentocht (200 km), die als estafette gevaren wordt, is in dit verband wel een uitzonderlijke tocht, zo ook de 100 km lange Ringvaart Regatta, die meest gevaren wordt door (studenten)wedstrijdroeiers.
Belangstelling voor het marathonroeien? Begin dan in de winter al met trainen op conditie, techniek en kweek eelt op je handen! Informatie kun je inwinnen bij Joke Kop of via marathonroeien.