De eerste 3 keer kun je vrijblijvend meedoen aan de proeflessen/instructie. Deze proeflessen kunnen eigenlijk elk moment in het jaar, bij voorkeur in april, mei en september. Je begint de roeibeweging op een roeimachine, ergometer, daarna in een roeibak zodat je de roeibeweging goed leert en dan ga je het water op in roeiboot. Na de 3 proeflessen volgen 7 weken met instructielessen waarvoor je betaalt. Je kunt 1 of 2 x per week komen roeien op vastgestelde instructietijden (in onderling overleg). Na de proeflessen besluit je of je lid wordt van AROSS. Wil je meedoen aan de gratis proeflessen meld je dan aan via de contactpagina.

Senioren worden ingedeeld in een team van beginnende roeiers en begeleid door een vaste instructeur totdat je goed in een gewone roeiboot kunt roeien. Een gewone roeiboot is een ‘C2’ (met 2 roeiers en een stuurman) of een ‘C4’ (4 roeiers en een stuurman) waarin we basis scullen. Scullen betekent dat elke roeier 2 riemen heeft.

Jeugdleden beginnen altijd in een éénpersoonsboot; skiff.

Na het halen van je S1-diploma (het basisdiploma roeien, scullen in C-boten) kun je kiezen in welk type boot je verder wilt gaan met roeien en je roeiopleiding. Ook het leren sturen is een onderdeel van de roeiopleiding.