Zaterdag 1 oktober. De herfst is begonnen en dat hebben we geweten. Bij Aross wordt vanmiddag een uitje voor triatleten georganiseerd.  Kan het wel of niet doorgaan? In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de hemel en de windkracht was eigenlijk te krachtig om met beginners het water op te gaan.

Na uitvoerig overleg met de organisatie gaven we toch groen licht om het door te laten gaan. De groep bestond uit taaie sporters, ze zijn wel wat gewend. Rond 13.00 uur kwamen ze ons clubgebouw binnen druppelen en na wat sterke verhalen, een bak koffie en een dikke plak bananenbrood vond de officiële aftrap plaats.

Er werden groepen geformeerd. We hadden een mooi programma in elkaar gestoken. Ergometer, rondleiding loods, in de bak,  de gasten hingen leergierig aan de lippen van de instructeurs. Na de instructie gingen ze het water op. Twee boten, twee gasten, twee meeroeiers en een stuurman. De wind was wat gaan liggen, het zonnetje scheen. Je krijgt wat je verdient! 

Ze gingen niet slecht. Ze waren onder de indruk en ze vonden het erg leuk. Uit één boot klonk wel heel erg vaak “bladen plat op het water!”.  Er vloog een been in de lucht en de term “Mikado” viel een aantal keer toen er geen controle over de riemen meer was. We mochten er hartelijk om lachen. Als het op hardlopen aankomt, is de stuntpiloot in kwestie namelijk degene die het hardst lacht.

We sloten af met een competitie-element. Naast elkaar, 250 meter, bij het vlot was de finish. Het adrenaline- en testosterongehalte nam toe. Noem het woord “wedstrijd” en het bloed van atleten gaat sneller stromen. De stuurmannen Hans en Gijs zorgden ervoor dat de boten naast elkaar kwamen. Gijs creëerde discutabele startmomenten maar het mocht niet baten. De boot van Hans kwam iedere keer als eerste over de finish.

De boten mochten uit het water en terug in de loods. Binnen waren de worstenbroodjes al opgewarmd en sloten we af met een kleine prijsuitreiking. Het was een heel gezellige middag. De atleten waren positief verrast over de hoeveelheid techniek die aan de orde komt bij het roeien. Ze kwamen deze middag uit hun comfortzone, maar hadden op en top genoten.