De Nederlandse Roeibond (KNRB) organiseert elk jaar een aantal meerdaagse roeireizen in Nederland en in het buitenland. Wij, Joke Kop en Susan Degen, hebben ons voor een roeireis van 9 dagen Labe – Elbe (18 juni -26 juni) opgegeven. Door Corona was de reis al twee jaar niet door gegaan. Maar gelukkig, dit jaar  was het weer zover. Het licht staat op groen de reis gaat door!

De tocht begint in Tsjechië en eindigt na 6 roeidagen in het vroegere Oost Duitsland. Per dag hebben we zo’n 45-50 km stroom afwaarts geroeid. Er is ook een rustdag in het programma opgenomen om de mooie stad Dresden te kunnen bezoeken. De tocht start op de rivier de Labe in Tsjechië en zodra we in Duitsland zijn wordt dit de rivier de Elbe. Al met al een mooie mix van roeien, natuur en cultuur.

Zoals het programma aangeeft, stappen we in Apeldoorn op de bus en na een voorspoedige reis komen we keurig op tijd in ons hotel in Tsjechië waar we gezamenlijk ’s avonds eten en de volgende dag roeien denken te gaan roeien.

Maar nee, het was te warm(38 graden). Gelukkig hebben we de hele week een bus ter beschikking, dus werd het alternatief aangeboden om die dag naar Praag te gaan. Een uitstekend alternatief. Mooie stad, gezellige terrasjes en lekker eten.

De volgende dagen kunnen we wel heerlijk roeien. We roeien met in het totaal 7 wherry’s met elk vier roeiers. Wisselend twee roeien en twee zitten op de stuurplaats. Om het half uur wisselen dus je hebt genoeg tijd om te genieten van het prachtige landschap. Mooie natuur met rotsachtige gebergte, kastelen, burchten, landhuizen en een rustige rivier met weinig scheepvaart. Op tijd een plekje zoeken voor een kopje koffie of een lunch die we zelf meebrachten. Wij roeiden met 2 roeiers van een andere vereniging. Dat ging uitstekend en was heel gezellig.

In totaal logeren we in drie verschillende hotels langs het parcours. Doordat we steeds verder stroomafwaarts gaan, is het dus elke keer weer een verassing waar we terecht komen. De laatste dag bestaat uit roeien, boten schoonmaken en op de trailer leggen. De trailer met boten gaat weer naar Nederland. Gezellig met de hele groep samen dineren op een laatste avond en de volgende dag weer terug naar Nederland. Moe maar voldaan en vol nieuwe indrukken waren we na een voorspoedige busreis weer op tijd terug in Oss.

We hebben heerlijk genoten en verheugen ons op volgend jaar voor weer een nieuwe buitenland roeireis. Wie weet, misschien dit keer wel een boot met een bemanning volledig van AROSS.